“Caramel in de sla?”

De prijswinnaar van onze "Raad de Naam" actie Jan Hilverda mocht vrijdag 13 september met drie vrienden; Merijn, Bernd en Yom en Caramellies Jasper en ondergetekende onder deskundige leiding van Martijn Hendriks van Eetwijn koken met Caramel. Het ging om een kookworkshop, dus lekker achterover leunen was er niet bij. We moesten aan de bak in een gezellige kookstudio in Westerpark in Amsterdam.

Martijn legde ons het proces van carameliseren uit. Afhankelijk van de temperatuur verandert Caramel van kleur van romig geel tot goudbruin tot zwart als je boven de 170 graden uitkomt of je pan te laat van het vuur haalt. Verse ingredienten uit eigen tuin en van lokale ondernemers maakten de smaakbeleving compleet.

Heel wat wenkbrauwen gingen omhoog toen bleek dat een van de gangen een salade was... Ook onze chef-dessert Yom was 'not amused' toen bleek dat hij zijn geliefde dessert tarte tatin niet met appel of peer maar met rabarber zou maken. Hem viel de eer ten deel als enige pure Caramel vanuit de basis ingredienten boter en suiker te maken. Geen zwarte pan dit keer en een super smakelijke rabarber tarte tatin. 

De salade, op zeer professionele wijze door Jan en Merijn bereid, bleek uitermate smakelijk. De garnalenkoppen soep werd lovend onthaald. Bernd en ik mochten de garanalen pellen en hun koppen in de soep gooien, samen met de schalen. Top tip trouwens van Martijn; de koppen en schalen gewoon in de soep doen, want die geven de meeste smaak. Niet vergeten om ze er uiteindelijk weer uit te filteren.

Jan en Jasper waren verantwoordelijk voor het hoofdgerecht, de Saltimbocca. Heerlijke kalfsmuis met bacon en gecarameliseerde groenten. Het diner sloten we af met een kop koffie. Moe maar voldaan veegde Martijn ons tegen middernacht de deur uit, de donkere nacht in.

Gerdien Dalmulder

Smaakmaker in Beleving

 

 

 

 

 
“Ook een innovatieve
klantmagneet worden?”